Jüpiter

Kişisel refahımızın kaynağı...
http://astrolojitalks.com/wp-content/uploads/2021/10/JUPITER-01.png

Jüpiter sosyal gezegenlerden biri olarak sıkça bir çok medeniyet ve inanışa konu olmuştur. Her gezegen gibi Jüpiter’i anlamak için mitolojiye (hikayesine), astronomiye (gerçekliğine) ve astrolojiye (hayata etkisine) bakarız. Böylelikle şüphesiz en net bakış açısını alır ve yapısını anlamamızı her yönden kolaylaştırırız.

Jüpiter’i her açıdan inceleyerek bizim için ne denli olduğunu öğrenmeye başlayalım!

Bu sayfadaki içeriklerimiz;

Aşağıdaki alanda okumak istediğiniz Yazı Bölümü butonunu tıklayarak ilgili bölüme hızlıca ulaşabilirsiniz.

http://astrolojitalks.com/wp-content/uploads/2018/02/dark_top_divider.png
Jüpiter

Mitoloji'de Jüpiter; Zeus!

SİMGESİ

Tanrıların Kralı; Yüce Zeus!

Roma inanışlarında Zeus (Jüpiter) Tanrıları ve dünyayı yaratmamış olsa da Tanrıların kralı olarak betimlenmiştir. Babası Satürn’ün (Kronos) hayatı sonlandığında Olimpos’u yönetme görevinin ona verildiği anlatılmıştır. Bir Tanrı olan Atlas’a dünyayı sırtında taşıma emrini o vermiş. Kardeşi Hades (Plüto) yer altını, diğer kardeşi Poseidon (Neptün) denizleri yönetmiştir. Diğer yandan o da en kutsal merkez olan Olimpos’u yönetmiştir. Sıkça gerek imparatorluk gerekse cumhuriyet süreçlerinde Roma’nın devlet dininin baş tanrısı olarak bilinirdi.  Adaletin, iyi yönetimin ve inançların temsilcisi olarak kabul görmüştür. Kendisine tapınılır ve bir çok şey için dilek dilenirmiş. Bir “gök tanrısı” olarak kabul edilir. Elinde şimşek tutan bir kartal şeklinde tasvir edildiğini sıklıkla da görürüz. Bunun yanısıra dönem paraları üzerlerinde bu sembollerin varolduğunu tarihçiler sıkça belirtmiştir. Bu yönüyle de sosyal ve toplumsal hayat üzerindeki etkisini azımsayamayız. En nihayetinde neden sosyal gezegen olarak betimlendiğini daha da net anlamış oluyoruz.

Ayrıca Zeus’un (Jüpiter) bir tanrı olarak oldukça çapkın olduğuna sıkça rastlarız. Öyle ki karısı Hera (Juno) dışında da diğer tanrıça, ölümlü ve başka varlıklardan bir çok çocuğu olduğunu görürüz. Jüpiter’e atfedilen genişlemeci, aşkın sembolizma burada da karşımıza çıkar. Bir çok çocuğu olması ve bir çok varlıkla bağlantısının olması bunlara bir örnektir. Ek olarak sosyal anlamda genişleyen bağ çevresiyle birlikte “kökleri genişletmek,yayılmak” sembolizmasına da atıfta bulunur.

Yalnızca Roma mitolojisinde değil, bir çok eski uygarlıkta farklı isimlerde de uygarlıklara izini bırakmıştır.

Astronomi'de Jüpiter

SİMGESİ

Jüpiter’in yani nam-ı diğer Zeus’u anlayabilmek için madalyonun diğer yüzüne bakacağız. Böylelikle astronomik bilgileri de dikkate alacağız. Bunun sonucunda kendi Jüpiter’imiz hakkında daha faydalı bir kavrayış  geliştirebiliriz.

Tüm gezegenler gibi Jüpiter de Güneş Sistemimizin bir parçasıdır. Aslına bakarsak sistemdeki en büyük gaz devi sınıfındadır.  Aynı zamanda da sistem içerisinde en güçlü manyetik alana ve en büyük manyetosfere sahiptir. Bu manyetik gücü kendisine veren kaynak da yüzeyindeki bir hidrojen okyanusudur. Yüzeyinde rüzgarlar olduğu bilinen Jüpiter, katı bir gezegen olmamakla beraber gaz halindeki kütlelerden oluşur. Jüpiter’in diğer gezegenlere nazaran bir çok uydusu olduğu biliriz. Ek olarak bunlardan en büyük gezegen uydusu olarak bilinen Ganymede Jüpiter’in etrafında döner. Venüs’ten sonra dünyadan çıplak gözle görülen en parlak gezegendir. Kendi etrafında dönüş süresi en kısa olan gezegen olduğunu görürüz. Öyle ki bir tur dönüşü 10 saat sürer. Yani Jüpiter’in 1 yılı dünyada 12 yıla eşittir. Bununla Zodyak burçlar kuşağını tam bir turda 12 yılda döndüğünü ve bir burçta 1 yıl süreyle kaldığını açıklayabiliriz.

Jüpiter yüzeyine düşen güneş ışıklarını yansıtma derecesi oldukça yüksektir. Bu sebeple bu ışığın yarısından fazlasını aktarır ve ışığı yayar. Bu duruma kızılötesi açısından bakıldığında Güneş’ten aldığı enerjinin 2-3 hatta 4 katını dışarı yaydığını görürüz. Ayrıca manyetik çekim alanı sebebiyle gökcisimlerini uzaklaştırarak Dünya’yı bir tür korumada tuttuğu biliriz. Nihayetinde bilincin ışığı olan Güneş’le etkileşimin önemini kavrarız. Tabi ki sosyal ve toplumsal yapılarla ilgili önemli bir rehberimiz olduğunu ve bizi genişlettiğini kavramış oluruz.

http://astrolojitalks.com/wp-content/uploads/2021/10/JUPITER-01.png

Astroloji'de Jüpiter

SİMGESİ

Jüpiter, yani Zeus’u gerek mitolojik gerek de astronomik olarak inceledik. Şimdi analizimize bizim alanımız olan Astroloji açısından da bakarak Jüpiter’in kavramını daha da pekiştirelim!

Jüpiter astrolojide en temel ifade ile toplumsal düzlemde nasıl bir kavrayış geliştirdiğimizi anlatır. Hayatı geniş çervede nasıl anlamlandırdığımız ve kişisel anlam arayışımızın bir temsilcisidir. Bir nevi kişisel özümüzü anlamımızı ve dünyadaki yerimizi alarak yaşamı yakalamamızı simgeler. Bunlar da inancımız, hayat felsefemiz, ideallerimiz, vizyonsal değerlerimiz, yargılama çerçevemiz (bir nevi ahlak algımız), şansımız, büyüyüp genişlemeyi arzuladığımız alanlar, hayat boyunca edindiğimiz yetenek ve öğretileri depolayıp bundan faydalandığımız  “hayat boyu refah” kaynaklarımız olarak nitelendirilir.

Jüpiter’i haritada gördüğümüz nokta bizim şansımız ve refahımızın nerelerden ve nasıl geleceğini gösterir. Haritada bulunduğu yerde bize sürekli yardım eli uzatan cömert bir arkadaş enerjisi ile çalışır.  Venüs maaş, para göstergesidir, fakat Jüpiter refahın ve kazancın hayat boyu “nasıl”  ve “hangi şansımızla” geleceğini gösterir. Dokunduğu gezegenin etkisini de büyütür.

Jüpiter aynı zamanda destek bulduğumuz kültürlü, bilgili ve ehil kişileri, öğretmenleri, mentorları, din adamlarını, akademisyenleri, hukuk uzmanlarını, sporcuları, gezginleri, sanatı ve bunlar gibi yüksek değerlerin koruyucu ve yayıcılarını temsil eder.

Jüpiter’in astrolojik sembolü ise yarım daire bir  ve haçtan oluşur. Yarım dairenin haçın üzerinde değil de yanında duruyor olması da yine toplumsal düzlemde ruhun maddesel boyutta deneyimleyerek kendini geliştirmesi gereken bazı yaşantı dizilerinden geçmesi gerekliliği sembolize edilmiştir.

Yay ve Balık burçlarının yöneticisidir. Merkür’ün yönettiği İkizler ve Başak burcunda zarar görür, Ay’ın yönettiği Yengeç burcunda yücelir, Satürn’ün yönettiği Oğlak’ta ise düşük çalışır.

Yay’da daha yayılmacı, yüksek öğrenime ulaşma arzusunda, etik değerler taşıyan bir tarz yansıtırken,  Balık burcunda da duygu dünyasıyla da özdeşleşerek daha fedakar, aşkın, ruhani, empatik, şifacı ve mistik bir tarz sergiler.

http://astrolojitalks.com/wp-content/uploads/2018/02/dark_bottom_divider.png
http://astrolojitalks.com/wp-content/uploads/2021/12/astrolojitalks_500x1500-09-640x213.png

Yıldızların gizemli dünyasına hoşgeldin!

    YILDIZLARDAN HER DAİM HABERDAR OLMAK İÇİN ABONE OLUN!